IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:28 | 26 август 2014
Обновен: 09:08 | 19 април 2024

В Мизия протестират, искат по-бързи действия преди зимата

В Мизия протестират, искат по-бързи действия преди зимата

По материала работи: Златина Добрева
По-голямата част от хората в Мизия остават на улицата

Общо 667 къщи са наводнени при бедствието в Мизия и Крушовица на 2 август, съобщи кметът на общината Виолин Крушовенски.
76 от тях са определени за събаряне в града и 16 - в селото, тъй като са опасни за живеене, допълни той. От наводнението са срутени 27 сгради в Мизия.
На основен ремонт подлежат 302 къщи в Мизия и 45 в Крушовица. Всички останали сгради подлежат на текущ ремонт според оценката на експертите, предаде БТА.
До момента недостъпни за оценка на щетите са 16 къщи в града. При бедствието са засегнати двете училища, детска градина и здравна служба в града, които се намират в залетите с вода квартали, каза още кметът.
Засегнати са над 1300 жители на Мизия и Крушовица, по-голямата част от които са в града, две трети от територията на който бе залята от водите на придошлата река Скът.
Днес стотина жители на Мизия протестираха пред общината и разговаряха с кмета Виолин Крушовенски и ръководството на общината.
Исканията им са за по-бързи действия от институциите и реална оценка на щетите по домовете им заради предстоящата зима.
Тази вечер в Мизия ще се състои общоградско събрание, на което да бъдат представени както първоначалните оценки на щетите, така и проблемите, пред които са изправени жителите на града, като се потърси решение, посочи Крушовенски.
Според него е необходима законодателна промяна при компенсиране на щетите при природно бедствие.
Междувременно от прокуратурата съобщиха, че причината за наводнението все още не е ясна.
В седмицата между 12 и 20 август са били инспектирани 39 язовира в региона. Само четири от тях - "Рогозен 2", "Лековит кладенец", "Руменя" и "Под кръста" не са преливали.
Всички останали са преливали през своите преливници, а 12 от тях са преливали и през короните си.
Частично прекъсване на язовирни стени е установено само при язовирите "Стубеля" и "Церов дол" в землището на с. Борован. Водата обаче се е оттекла в яз. "Братковец", който няма нарушения.
Огледът на р. Скът в Мизия установил храстовидна растителност и дървета със средна дебелина в коритото. Само на 1 и 2 август валежите са били между два и три пъти над месечната норма, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна