IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:58 | 29 август 2014
Обновен: 09:09 | 19 април 2024

НЗОК: Няма да има хронично болни пациенти без лекарства,

НЗОК: Няма да има хронично болни пациенти без лекарства,

По материала работи: Ставри Таргов
НЗОК: Няма да има хронично болни пациенти без лекарства,

Наближава крайния срок за презаверка на рецептурните книжки на хронично болните. Към момента 1 580 679 са презаверените рецептурни книжки с нови четиризначни кодове, съобщиха от НЗОК. Крайният срок е 31 август. Само в дните от 25-ти и 29-ти август са презаверени 68 196 книжки.

От Здравната каса успокояват, че независимо, че от 1 септември предписването и отпускането на лекарствени продукти ще се извършва само по презаверени в РЗОК рецептурни книжки, няма да има пациенти, които ще бъдат затруднени при получаването на лекарствата си. За целта те трябва до датата на получаване на медикаментите си да презаверят рецептурната си книжка. Например: ако предписването и отпускането на лекарствени продукти следва да е на 20 септември, рецептурната книжка трябва да бъде презаверена в РЗОК до тази дата.

В националния регистър на рецептурните книжки на страната са регистрирани 2 300 904 рецептурни книжки. Близо 90% от хората с рецептурни книжки са възрастни, трудно подвижни и с тежки диагнози.

Припомняме, че проблемът с презаверката на здравния документ възникна, след като беше въведена международна статистическа класификация на болестите, която изисква прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни кодове. Именно това доведе до дълго висене по опашки от хронично болните пациенти, които имаше реален шанс да останат без необходимите им лекарства.

Черно море

Коментари

Новини Варна