IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:41 | 12 септември 2014
Обновен: 09:12 | 19 април 2024

Съдът не даде ход на делото "Цветан Василев"

Съдът не даде ход на делото "Цветан Василев"

По материала работи: Златина Добрева
Съдът не даде ход на делото "Цветан Василев"

Софийският градски съд не даде ход на делото за задържането на Цветан Василев и обяви жалбата, внесена от адвокатите му, за неоснователна. Към момента има постановление за задържането му за 72 часа.
В началото на седмицата адвокатът му Константин Симеонов заяви публично, че клиентът му не се крие, а в момента работи за оздравяването на Корпоративна търговска банка от Сърбия. Симеонов тогава поиска от прокуратурата да отмени постановлението за задържането на клиента му, за да може той спокойно да се завърне в страната и да работи за оздравяването на банката.
Важно уточнение, от което стана ясно решението на съда, той се позова на конвенцията за правата на човека, която е ратифицирана в България, а именно, че право да обжалва закоността на задържането си има всяко задържано лице или лишено от свобода, какъвто в случая не е Цветан Василев, тъй като от месеци той не е в страната и не е имал контакт с органите на реда.
Следователно към момента той няма право да обжалва постановлението за задържането си и мярката, която му беше наложена.
Прокурор Иван Гешев, който ръководи разследването, заяви: "Явно г-н Цветан Василев иска да получи от съда индулгенция за бъдещо преследване. Няма такъв процесуален ред в българското право за провеждането на такова производство. Няма и основание. Явно г-н Цветан Василев има особено чувство за екстериториалност и чувство, че за него законите на страната не важат. Той очевидно иска да си уговори мярка с прокуратурата, каквато процедура няма. Следващото нещо, което очакваме от него, е да поиска гаранция, че ако се завърне в страната, ще бъде оправдан при процеса срещу него".
Предстои коментарът на адвокатите на Цветан Василев, които вероятно ще обжалват решението на съда. Датата, която съдът насрочи за обжалване, е 18 септември от 10:00 ч.

Коментари

Новини Варна