IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:51 | 14 септември 2014
Обновен: 08:48 | 20 април 2024

Премиерът: Българското училище трябва да формира знаещи, но и добродетелни личности

Премиерът: Българското училище трябва да формира знаещи, но и добродетелни личности

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът: Българското училище трябва да формира знаещи, но и добродетелни личности

Образователната система трябва да уважава и да включва културните различия, каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ „Васил Априлов“ в силистренското село Голеш. Премиерът преряза лентата на новата училищна сграда заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова.
Пред преподавателите и възпитаниците на ОУ „Васил Априлов“ проф. Близнашки посочи нарастването на информацията и динамичното й разпространение като едно от основните предизвикателства пред училищното образование. „Усвояването на техники за учене е по-важна задача, отколкото самото усвояване на готови знания, защото ученето е дело на целия човешки живот, а не само на училището“, подчерта министър-председателят в словото си.
Премиерът беше категоричен, че съвременното българско училище трябва да формира не само знаещи и можещи, но и добродетелни личности, мотивирани да работят за просперитета на обществото като цяло. „Все повече внимание трябва да бъде отделяно и
на възпитанието, защото единствено училището създава бъдещите граждани на страната ни. Възпитанието поготвя хората да бъдат неотделима част от една колективна национална политическа общност“, каза още министър-председателят Георги Близнашки.
В първия учебен ден училището в с. Голеш, което отбелязва и 120 г. от своето основаване, ще посрещне повече от 280 ученици.
По-късно премиерът Георги Близнашки посети Силистра, където се включи в тържественото отбелязване на празника на града и разговаря с кмета и с областния управител. Проф. Близнашки поздрави силистренци с Кръстовден и подчерта древната
история на дунавския град. „Нека си пожелаем след първите няколко години членство в Европейския съюз да придобием ново самочувствие и да бъдем не просто пълноправни, а пълноценни европейски граждани“, каза премиерът Близнашки пред жителите и гостите на Силистра.

Коментари

Новини Варна