IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:06 | 15 септември 2014
Обновен: 07:19 | 27 март 2024

Мартин Иванов: Сещаме се за култура само по празници

Мартин Иванов: Сещаме се за култура само по празници

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мартин Иванов: Сещаме се за култура само по празници

Проблемът е, че в нашето общество се сещаме за култура само по празници, заяви министърът на културата Мартин Иванов, който присъства на откриването на учебната година в Английската гимназия "Гео Милев", на която е възпитаник, а по-късно участва и на тържеството в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов". По думите му в ежедневието отношението ни към хората на изкуството, на културата, на образованието е много под това, което ние би трябвало да имаме, пише dnes.bg.
Министърът изтъкна, че не може броят на посетителите в театрите, в оперите и във филхармониите да нараства с по пет-десет процента на година, а бюджетът, който сме отделили, да бъде константен.
Той обясни, че е разговарял с профсъюзите в областта на културата и било крайно време да се погледне назад и да се прегледа реформата, за да се види кои са нещата, които могат да бъдат подобрени.
По думите на Иванов в цялата държава няма пари. "Целият бюджет трябва да бъде актуализиран сега, а след това и за следващите години ситуацията ще бъде сигурно много тежка", заяви министърът, цитиран от БТА.
Според него до голяма степен положението в театрите и оперите опира до средства, а те са функция от това ние на какво място поставяме тези ценности в нашата скала и защо в България за най-важните неща все няма пари.
"Давам си сметка как за два месеца ще бъде нечестно да кажа, че ще го оправя, но моята роля аз я разбирам като човек, който трябва постоянно да повтаря - крайно време е това безвремие в културата да престане, крайно време е ние като общество да принудим институциите, защото не само държавата и администрацията са ни виновни, но и ние също сме позволили това да се допусне", каза Иванов.

Коментари

Новини Варна