IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:02 | 15 септември 2014
Обновен: 03:38 | 25 април 2024

Яхнаджиев: Ако има нещо ценно в България, това са децата ни

Яхнаджиев: Ако има нещо ценно в България, това са децата ни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Яхнаджиев: Ако има нещо ценно в България, това са децата ни


Ако има нещо ценно в България, то това са децата ни. Заради тях си струва да правиш чудесии. Убеден съм, че от българските деца по-талантливи няма. Това заяви известният художник Иван Яхнаджиев, който взе участие в кампанията "Спри, детето запази", пише БГНЕС.
Според Яхнаджиев, кампанията, посветена на малчуганите, не е нещо, в което "се включваш или изключваш", а нещо, което просто правиш. По повод инициативата той и деца от различни училища рисуваха заедно в ретро трамвай, който обиколи цяла София.
Основният апел на кампанията "Спри, детето запази“ е да предизвика всички шофьори да спазват правилата за уличното движение, каза от своя страна Силвия Симова, началник "Публични комуникации" в БНТ. Тя наблегна на факта, че трябва да бъдем особено внимателни на 1-вия учебен ден, когато децата тръгват на училище. Тогава, а и не само тогава е важно да стигат безопасно до училището си, а шофьорите да спират на пешеходни пътеки, за да може децата да отиват и да се връщат живи и здрави до училище.
Тази година в кампанията участие взимат и самите децата, които пишат есета на тема "Спри, детето запази". Получиха се страшно много есета. Децата разказват по много завладяващ и интересен начин за това как се чувстват, когато пресичат, как се чувстват на пътя като пешеходци или велосипедисти, заяви Симова.
Кампанията, посветена на безопасността на децата на пътя, призовава всички да бъдат дисциплинирани и толерантни на пътя. Основната и цел е да напомни на всички да бъдем внимателни на пътя, защото статистиката, която сочи, че всеки ден умират деца на пътя, е ужасяваща. Това е война, която не виждаме, не осъзнаваме, но е крайно време да вземем мерки за спирането и, посочи Симова. Тя заключи, че ако всички спазваме закона, тогава пътят ще бъде едно по-безопасно място за движение.
Малката Аглика, пък напомни основните правила, които връстниците и трябва да спазват на пътя. Според нея, едно от най-важните неща са да пресичат само на зелено или на пешеходна пътека и да не пресичат, когато има коли.
Кампанията "Спри, детето запази" се провежда вече 3-та година. Три лъча тръгнаха от различни точки на София, за да се съберат в едно на лятната сцена в Борисовата градина, където се проведе тържество. Единият лъч представляваше велошествие, който тръгна близо до НДК, вторият беше ретро трамвай, в който Иван Яхнаджиев рисуваше с деца от различни училища, а третият лъч беше електробус, в който свири група "Спринт".

Коментари

Новини Варна