IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
08:52 | 23 септември 2014
Обновен: 07:35 | 27 март 2024

Всеки трети литър ракия - фалшив

Всеки трети литър ракия - фалшив

По материала работи: Златина Добрева
Всеки трети литър ракия - фалшив

Всеки трети литър ракия е менте, твърдят производители. Заради лошата реколта това лято, която вдигна цените на любимата за много българи течност, пазарът е залят с ментета. Лекарите обаче предупреждават, че от калпавата ракия се оглупява, защото фалшивият алкохол убива най-фините клетки в човешкия организъм - нервните.
Домашната "грозданка" с метилов алкохол и ментетата не са единствената причина леглата в токсикологиите да се запълват бързо, признават докторите, цитирани от vsekiden. Евтиният спирт за горене, който се продава свободно и масово, е големият мор за скитници, клошари и хронични алкохолици в условията на криза. Те си набавят дневната доза само срещу лев-два. Бавното убиване на мозъчни клетки с употребата на некачествен алкохол води до т. нар. хронична енцефалопатия или, казано на по-популярен език - интелектуален дефицит.
Често има и случаи, в които хората първо започват да не виждат добре, а в един момент и ослепяват от некачествения алкохол. Риск крие домашната кайсиева ракия, ако в казана се варят и костилките, които съдържат опасни съединения. Това да се вари без костилки е задължително.

Коментари

Новини Варна