IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:23 | 23 септември 2014
Обновен: 11:32 | 20 април 2024

Щонов: Подготвяме се за газова криза

Щонов: Подготвяме се за газова криза

По материала работи: Златина Добрева
Щонов: Подготвяме се за газова криза

Предприемаме активни мерки, за да се подготвим за евентуална газова криза, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
"Дали ще има газова криза е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност това да се случи и е важно да сме подготвени", допълни той.
Сред мерките, които предприема правителството, е топлофикациите да преминат на мазут, като се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за изключване от правилата за замърсяване на околната среда вследствие на употребата на мазута.
Вариантът да се премине на алтернативното гориво се анализира най-вече за "Топлофикация" - София, която потребява 80% от газа, подаван към топлофикационните дружества в страната.
Тази мярка изисква множество допълнителни действия - осигуряването на мазут, транспорт, логистика и най-вече проверка за готовността на топлофикациите да преминат към този вид гориво.
"Ако централите минат на мазут, първият месец, в който започне кризата, очакваме, че ще се справим. Втория месец ще започнем да ограничаваме индустриалните потребители, като първо ще се ограничат тези, които имат прекъсваем цикъл на работа", заяви енергийният министър. Той добави, че битовите потребители, които са около 3% от домакинствата, са защитени потребители и на тях газът ще бъде спрян последно.
От тази гледна точка Щонов не очаква проблеми за електрическата мрежа, която може да бъде натоварена, ако хората започнат да се отопляват на ток.
В случай на спиране или дори намаляване на газовите доставки от Украйна обаче страната ни ще изпита сериозни затруднения, обясни още министърът, посочвайки, че местният добив е около 0,5 млн. куб. метра, което е около 5 на сто от потреблението в страната през зимните месеци.
Алтернативни ще бъдат доставките от газовата връзка с Гърция и газохранилището в Чирен. "Проблемът на "Чирен" е, че може да дава максимум до 4 млн. куб. метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява", допълни още Щонов, цитиран от investor.bg.
Към момента хранилището продължава да се пълни и към неделя количествата са били 440 млн. куб. метра, което е около 80% от капацитета на съоръжението.
Щонов обаче подчерта, че по-голямата запълняемост на газохранилището ни застрахова само ако кризата продължи 120 дни. Реално хранилището може да бъде източено за 120 дни, по-висока скорост не може да бъде постигната, обясни още министърът. "Шансът една криза да продължи повече от 120 дни ние оценяваме като много нисък. Зимата ще свърши за 120 дни", допълни той.
Водят се и активни преговори с Гърция за доставка по връзката Кула - Сидирокастро. В момента сигурни са доставките на 1 млн. куб. метра в условията на криза, като се водят преговори доставките да се повишат до 3 млн. куб. метра на ден. "Ние всъщност преговаряме за 5 млн. куб. метра, което ще реши голяма част от проблемите ни, но е малко вероятно, че в условията на криза Гърция ще има излишни количества", обясни енергийният министър.
Цената на природния газ от Гърция, доставян при реверс, ще бъде по-висока. Щонов отказа обаче да уточни колко по-скъп газ ще купуваме. "В условията на криза проблемът с финансирането няма да съществува", коментира Щонов и допълни, че важно тогава ще бъде да се осигурят доставките.
По румънската връзка можем да получим ограничени количества, които ще стигнат само за нуждите на "Топлофикация" - Русе. Причината е все още неизградената компресорна станция в Румъния, допълни Щонов.

Коментари

Новини Варна