IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:00 | 25 септември 2014
Обновен: 18:18 | 25 април 2024

Яйца летяха срещу ДКЕВР заради поскъпването на тока

Яйца летяха срещу ДКЕВР заради поскъпването на тока

По материала работи: Златина Добрева
Яйца летяха срещу ДКЕВР заради поскъпването на тока

Яйца полетяха към членовете на енергийния регулатор ДКЕВР по време на общественото обсъждане в комисията на новите цени на тока. Прогнозата на регулатора е за скок с близо 10% от 1 октомври. Напрежението ескалира днес и хора, представящи се за членове на граждански организации, замериха председателя Светла Тодорова и членовете на комисията.
Недоволните бяха изведени с полиция от залата, в която тече обсъждането.
Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите, коментираха по-рано участниците в откритото заседание. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.
Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че състоянието на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова.
"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.
По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление "Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.
Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.
Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.
Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, цитиран от dnes.bg, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%.
Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитят по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.
Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.
До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор.
Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.

Коментари

Новини Варна