IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:21 | 10 септември 2015
Обновен: 21:34 | 23 април 2024

Ние и Румъния в Шенген, иска Кунева

Щом бедни страни приемат бежанци, всички трябва

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ние и Румъния в Шенген, иска Кунева


Вицепремиерът Меглена Кунева беше категорична, че квотите за бежанци трябва да важат за всички страни в ЕС, тъй като проблемът е общ на целия ЕС, предаде dnes.bg. „Ако по-бедни страни като нас са се съгласили с първоначалния план за прием на 500 бежанци, то всички страни трябва да се съгласят. Въпросът е както за солидарност, така и за хуманност“, каза още тя.
За предложените квоти Кунева заяви, че страната ни защитава принципа на солидарността, но е категорична, че конкретните цифри ще бъдат анализирани и преценени дали са справедливи спрямо различните критерии за определянето им – БВП, ниво на безработица, процент имигранти и др. В оценката трябва да бъде отчетен и интеграционният капацитет на страната.
Част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС. Това е част от общото уравнение на сигурността в Европа, смята Меглена Кунева, цитирана от правителствената информационна служба.
Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и заедно с това да е част от Шенген. Това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа, посочи още тя.
Кунева беше категорична, че изложените от Юнкер мерки до голяма степен съвпадат с позицията на българското правителство – както България, така и ЕК настояват за преоценка на Дъблинския регламент, засилване на „Фронтекс“ и охраната на външните граници, засилване на капацитета на службите по миграция.
"Фактът, че ЕК също ще работи за обща миграционна политика, е много важен, тъй като не може Съюзът да постигне реално разрешение на кризата с 28 различни системи на убежище и миграция. Изключително добре е, че ЕК даде заявка за разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и създаването на списък със сигурни страни“, смята вицепремиерът.

 

Коментари

Новини Варна