IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:04 | 26 септември 2014
Обновен: 09:17 | 19 април 2024

80% от първолаците, учещи чужд език, избират английски

80% от първолаците, учещи чужд език, избират английски

По материала работи: Ставри Таргов
80% от първолаците, учещи чужд език, избират английски

Около 80 процента от децата у нас, които записват ранно чуждоезиково обучение от първи клас в училище, избират да учат в паралелки с английски език. Това каза директорът на Британския съвет в България Любов Костова на национална кръгла маса за учители по английски език на тема "Иновативни педагогически
практики", организирана заедно с Министерството на образованието и науката.

Голям е броят и на учениците у нас, които се явяват на държавен зрелостен изпит по английски език, посочи Костова. По думите й през 2013 г. около 6000 са били учениците у нас, които са завършили езикови гимназии, но на матурата по английски език тогава са се явили около 11 000 зрелостници. Това е показателно за нивото на владеене на английския език от учениците в страната, коментира Любов Костова.

Според нея от няколко години има недостиг на учители по английски език в цялата страна и затова се е наложило учители по други чужди езици да се преквалифицират, за да преподават английски език.

Има учители по английски език у нас, които са изключително добри в усвояването на нови методи за преподаване, както има и такива, които все още се осланят на добре проверените традиционни методи, посочи директорът на Британския съвет у нас.

Ученето на чужди езици и тяхното ползване не е само вход за университетите в чужбина, но вече е и основно изискване за професионална реализация, коментира Костова.

Тя отбеляза, че например, всеки, който би искал да работи в Европейската комисия, не може да не знае три езика. Това са родният му език, както и още два чужди езика, посочи директорът на Британския съвет у нас, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна