IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:50 | 29 септември 2014
Обновен: 09:17 | 19 април 2024

73-годишна жена почина от зелена мухоморка в Пловдив

73-годишна жена почина от зелена мухоморка в Пловдив

По материала работи: Ставри Таргов
73-годишна жена почина от зелена мухоморка в Пловдив

Дългогодишна гъбарка е починала от отравяне със зелена мухоморка в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 73-годишната жена е от Стара Загора, каза началникът на клиниката доц. д-р Янко Илиев.

По думите му случаи на тежко отравяне с гъби отдавна не е имало в Токсикологията, на лечение постъпват много пациенти, но с леки отравяния. Те много често се лекуват за стомашни проблеми по други клинични пътеки, отбеляза доц. Илиев.

От Токсикологията призовават хората да бъдат особено внимателни при събирането на гъби, още повече, че заради честите валежи те са в изобилие у нас.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби, тъй като все още не е открит антидот, обясниха лекарите.

Зелената мухоморка, често бъркана с печурка и гълъбка, съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват след 6-24 часа, след като вече са настъпили необратимите увреждания на организма. Смъртността, напомнят медиците, е от 50 до 90 процента, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна