IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
19:10 | 10 септември 2015
Обновен: 17:00 | 23 април 2024

Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока

Потреблението е свито

По материала работи: Юлиян Атанасов
Хлябът няма да поскъпва, въпреки новите цени на тока

 

Няма как да мислим, че на пазара е възможно да има нови цени на хляба, заради увеличението на цената на тока за индустрията. Това обясни председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод отражението върху цените на хляба от увеличението на цената „задължение към обществото” в сметките на предприятията.
По думите й ниската платежоспособност, свитото потребление на българския потребител и сивият сектор са причините, поради които трудно би могло да се позволи увеличение на цената на хляба въпреки по-високите сметки за ток. Според нея промяна в цената на хляба може да се усети евентуално в малките бутикови пекарни, пише Дарик.
В хранително-вкусовата промишленост 80% от енергийните разходи са свързани с цената на тока, заради това именно тя влияе на себестойността на хляба. Това обясни председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
Кукушева обясни, че като браншова организация няма как да коментират дали ще има увеличение на цената на хляба заради по-високата цена на тока. Тя обаче каза, че пазарът на хляб е динамичен и има изобилие от производители и асортимент, но критичните около 45% сива икономика не са намалели, а напротив.

„Истината е, че фактурите с новите цени на тока дойдоха. И действително повишението е 20%. Такса задължение към обществото струва 20% по-висока стойност на фактурите. И то без ДДС. В момента доставните цени на хляба не са променени”, обясни тя.
Всеки производител има собствена себестойност, политика на пазара и собствена издръжливост във финансово изражение. Но в момента „няма как да мислим, че на пазара е възможно да има нови цени”.
„Ако има нови цени, те ще се проявят при най-малките, при тези тип бутикови квартални пекарни, в който връзката е много пряка производител - потребител. В останалите случаи доставните цени на хляба се договарят за определени периоди. Ценовата политика е много устойчива. В този смисъл не сочакваме някаква промяна на цените”, заяви Кукушева.
„Ниската платежоспособност и свитото потребление на българския потребител трудно би позволила да има нова цена на хляба”, категорична е тя.
Кукушева допълни, че за да се компенсира увеличението на тока, да има намаляване на цената на хляба и изсветляване на сивия сектор трябва да се въведе диференцирана ставка за хляба в държавния бюджет за догодина.

Коментари

Новини Варна