IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:11 | 30 септември 2014
Обновен: 09:18 | 19 април 2024

Полицаи ще блокират Ларгото в София заради социалните си права

Полицаи ще блокират Ларгото в София заради социалните си права

По материала работи: Златина Добрева
Полицаи ще блокират Ларгото в София заради социалните си права

Полицаи се готвят да блокират Ларгото между Президентството и Министерския съвет в знак на протест срещу опитите за ограничаване на социалните им права и увеличаване на възрастта им за пенсиониране. Представители на полицейския синдикат заявиха пред bTV, че този път към тях ще се присъединят и колегите им от Министерството на отбраната, които също са засегнати от промяната.
Преди дни от полицейския синдикат настояха за оставката на социалния министър Йордан Христосков. Пожарникарите също заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране. В своя декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".
По думите на Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, полицаите не са съгласни, че решения, които пряко ги засягат, се вземат непрозрачно.
"Ако ще се съобразяваме с препоръките на ЕС, защото ликвидирането на ранното пенсиониране е препоръка, нужно е поне да информираш социалните организации", убеден е Попов.
Представители на синдиката обещаха, че поради предизборната ситуация няма да опорочават процеса.
"Няма да създаваме проблем, но непосредствено след изборите ще протестираме", категоричен е Попов.
Ранното пенсиониране се отнася за полицаи и военни и е записано в Националната програма за реформа. В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата.
Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат гласувани от следващия парламент, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна