IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
20:08 | 13 септември 2015
Обновен: 08:24 | 2 април 2024

Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора

Отбелязват християнския празник Кръстовден

По материала работи: Юлиян Атанасов
Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора


 

Хиляди богомолци от цялата страна пристигнаха още вчера в Кръстова гора, община Лъки, по повод християнския празник Кръстовден. Те ще присъстват на празничната вечерня в манастира "Св. Троица". В 23.00 часа ще започне утринната Света божествена литургия, която ще продължи и след полунощ. От Пловдивската митрополия посочиха, че тази година се очакват над 10 хиляди богомолци от цялата страна да дойдат на връх Кръста, за да отбележат големия християнски празник Въздвижение на Светия Кръст Господен или Кръстовден, пише dnes.bg.
Идват предимно болни и страдащи хора, които се надяват на Божията милост. По традиция вярващите нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия.
Според преданието на този връх някога е имало манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. На 14 септември сутринта от 7.00 часа ще бъде отслужен водосвет на самия кръст - символ на мястото, до който се стига по стълби, отстрани на които са построени 12 параклиса с имената на 12-те апостоли.

Коментари

Новини Варна