IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:35 | 15 септември 2015
Обновен: 20:45 | 23 април 2024

Ромчетата в Гърмен тръгнаха на училище

Хората от гетото твърдят, че общината не им осигурила обещания превоз

По материала работи: Борис Проданов
Ромчетата в Гърмен тръгнаха на училище

След нестихващото напрежение в Гърмен ромите от квартал Кремиковци заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище.
Децата от Гърменското гето твърдят, че всички ходят на училище. Облечени в нови дрехи и готови за първия учебен ден. „Не сме неграмотни, искаме да учим”, казват те. Родителите решили да пуснат децата си на училище след събрание в махалата. Поискали от общината да им бъде осигурен превоз.


„Пускаме ги, но те ни обещаха, че ще имаме бус всичко за децата, но няма нищо тази сутрин”, разказва един от жителите на махалата. Малко след 8 сутринта учениците тръгнаха за центъра - с каруци и пеша.


„Радвам се, че са разбрали, че образованието е ценностна система, празнично настроение, след като идват, всичко е наред. Основният проблем и днес остава - ще продължи ли акция Багер. А иначе - след решението децата да влязат в час, родителите ще получават детските надбавки, които са им спрени от май”, поясни за btvnovinite.bg директорът на училището в Гърмен Стоян Стругов.

Коментари

Новини Варна