IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:22 | 24 септември 2015
Обновен: 00:03 | 24 април 2024

10% от хората с увреждания у нас са трудоспособни

Експерти: Заети са по програми, които обаче не са достатъчно ефективни

По материала работи: Юлиян Атанасов
10% от хората с увреждания у нас са трудоспособни


 

10% от хората с увреждания у нас са трудоспособни, коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.  Той допълни, че вече работи изградената информационна система, която съдържа данни за броя на хората с увреждания у нас. Коралски смята, че е по-важно обаче как се решават проблемите, а не колко са хората с увреждания.
"Много е интересна интерпретацията на цифрите, но именно те дават информацията за интегрираните подходи на различните институции", коментира от своя страна Иван Николов от Центъра за психологически изследвания.
Той допълни, че една голяма част от хората в трудоспособна възраст у нас са заети по програми, които не са достатъчно ефективни.
По думите на Коралски специалните програми са един от начините за справяне с проблемите. Остава ключов въпросът за достъпността на средата за хора с увреждания.
Той подчерта, че въпреки законово утвърдения универсален дизайн, общините и Министерството на регионалното развитие продължават да приемат сгради, които не са достъпни за хора с увреждания.
Вторият ключов проблем по думите му е преодоляването на стигмата сред работодателите и в обществото.

Коментари

Новини Варна