IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
21:34 | 9 октомври 2015
Обновен: 13:33 | 24 април 2024

КЗП санкционира онлайн търговец

Причината - неясни условия на промоция

По материала работи: Ставри Таргов
КЗП санкционира онлайн търговец

Комисията за защита на потребителите санкционира интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35 процента при онлайн поръчка на храна.

Това, което той премълчава всъщност е, че за да се ползва тази отстъпка, трябва да има направена минимална сметка от някаква сума, която варира в зависимост от кой конкретно ресторант бъде избран, но не се посочва, че когато вие направите от менюто съответния избор, за да стигнете тази максимална сума и да ползвате отстъпката, всъщност трябва да си я приспаднете и тя. Т.е. вие реално трябва да поръчате с 35 процента повече, отколкото са цените в менюто, за да се възползвате от 35 процента отстъпка, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

За констатираното нарушение Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 хиляди лева. Оповестяването на нарушенията е важно за формирането на потребителска култура, подчерта Димитър Маргаритов, цитиран от БНР.

Колкото е възможно по-голяма част от обществото да се информира дали от интернет страницата, дали от медиите за това какви са нарушенията, които комисията е констатирала, за да може гражданите, от една страна, да се предпазват сами от това да бъдат жертва на някаква нелоялна търговска практика. И също така помага, това вече и статистически се доказва, броят на нарушенията да намалява, посочи Маргаритов.

Черно море

Коментари

Новини Варна