IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
21:59 | 9 октомври 2015
Обновен: 13:49 | 24 април 2024

Делегираните бюджети тласнаха напред силните училища

По-слабите "затънаха още повече", смята школски директор

По материала работи: Ставри Таргов
Делегираните бюджети тласнаха напред силните училища

В периода на прилагане на схемата на делегираните бюджети, което е през последните 7-8 години, се откриха и някои дефекти, коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" Ирена Анастасова.

"Добрите училища станаха още по-добри, а недобрите - затънаха още повече“" коментира тя и посочи за пример: "Ако едно училище доказва, че е добро с резултатите на неговите ученици, за него има много желаещи - 1000 – 1200 деца, а финансирането е на ученик". Да не забравяме, че парите следват ученика, допълни Атанасова. Тя е убедена, че не трябва да има разделение на елитни и слаби училища.

При някои училища излиза, че една сграда трябва да бъде поддържана с 300 хиляди годишно, а при по-добрите с 1.5 млн. лева, което е сериозна разлика, коментира тя.

Според новия закон 80% от парите отново ще следват ученика, а другите 20% ще се дават за резултати. Анастасова обаче е убедена, че парите трябва да се използват така, че да задържат децата в училище. Това може да са извънкласни дейности, кръжоци или спорт, както прецени ръководството на отделното училище.

Когато оценяваме децата и училищата трябва да се съобразим с много фактори. Според нея, за да се оценява едно училище като слабо или силно, трябва да се вземат оценките от матурите на децата при входа и изхода в него. Промяната в оценката ще е най-добрият показател дали се работи в училището, или не, обясни директорът.

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна