IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
18:14 | 16 октомври 2015
Обновен: 13:11 | 18 май 2024

Стипендиите – не само стимул, а поощрение

Как се награждават децата с изявени дарби у нас

По материала работи: manager
Стипендиите – не само стимул, а поощрение

Близо 1000 деца с изявени дарби от цялата страна всяка година получават държавна стипендия за развитие на своите таланти. Средствата се отпускат от Министерството на образованието и науката по Закона за закрила на детето.

Милион и 800 хил. лева е бюджетът на програмата за закрила на децата с изявени дарби за 2015 г. Оказва се, че за част от родителите финансовата награда е стимул, с който мотивират децата да учат повече и да посещават извънкласни занимания.

Децата от 8 до 12 клас, медалисти от национални и международни конкурси в областта на науката, изкуството и спорта, имат право на едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. Първенците имат право да кандидатстват и за еднократна стипендия в размер на 195 лв.

За златния медалист по биология на България парите са само допълнително поощрение. С тях шампионът си купува книги и учебни помагала, с които да се подготви за Европейското първенство по природни науки тази година.

"За някои хора това е основен стимул – материалините награди, за мен основен стимул е да бъда част от олимпийския колектив, за мен няма по-добро от това да съм сред това приятно общество от хора с опит, които споделят моите интереси и имат моите амбиции и да работим в екип", разказа в ефира на Bulgaria ON AIR Виктор Георгиев, ученик от 10 клас в НПМГ.

Не всеки спечелен конкурс е път към стипендията от програмата за закрила на деца с изявени дарби. Състезанието трябва да е одобрено от едно от четирите министерства, към които са държавните училища - на културата, на образованието, на земеделието и храните, и на спорта.

За да получат стипендия, медалистите подават молби до ресорните министри, към които е причислено училището, или до кмета на общината, ако учебното заведение е общинско.

От Министерство на образованието и науката обясняват, че всяко дете може да се явява по всички прояви в програмата, но получава средствата от министерството, към което е неговото училище. От ведомството смятат, че парите за децата с изявени дарби са достатъчни.

Недостиг на средства е имало само през 2013 г., когато поради липса на възрастови ограничения за конкурсите, децата са били повече от заделения бюджет. Така от началото на 2014 г. право на стипендия за закрила на деца с изявени дарби имат само ученици над 14 год. По-малките деца се стимулират чрез еднократно финансово подпомагане за участие в обучителни курсове по наука, изкуства или спорт.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obrazovanie/2015/10/16/stipendiite-ne-samo-stimul-a-pooshtrenie.279955

Коментари

Новини Варна