IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:09 | 16 октомври 2015
Обновен: 17:56 | 24 април 2024

След 23 октомври ще започне изготвянето на новите учебни програми

Сред предложенията тази година е отпадането от задължителните часове на "Хамлет" на Шекспир и изучаването само на главата "Бай Ганьо в банята" от Алеко Константинов

По материала работи: manager
След 23 октомври ще започне изготвянето на новите учебни програми

На 23 октомври започва работа по изготвянето на държавните образователни стандарти по Закона за предучилищното и училищното образование. Това обяви пред вестник "Труд" зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя коментира вчерашна публикация в медиата, според която работна група в просветното министерство обмисля орязване на произведения на Христо Ботев и Иван Вазов.

План от 2013 година предвиждаше тази промяна и предизвика бурни обществени реакции. Тогава стана ясно, че са взети и 912 хил. лв. от европейските програми за разработване на новите учебни планове.

Сред предложенията тази година е отпадането от задължителните часове на "Хамлет" на Шекспир и изучаването само на главата "Бай Ганьо в банята" от Алеко Константинов. "Нищо не започва от нас, не можем да пренебрегнем правеното до момента. Но и днес (вчера - бел.ред.) част от работната група се събра да коментира различни идеи - стари и нови", каза Ваня Кастрева.

Според приетия наскоро нов училищен закон просветното министерство трябва в едномесечен срок от обнародването на закона да изработи 3 нови стандарта - за общообразователната подготовка, за учебния план и за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки.

От това зависи и изработването на новите учебници, по които трябва да учат децата от 1-ви и от 5-и клас догодина. Останалите 15 стандарта могат да се пускат до септември 2016 г.

"Във връзка с публикации в медии уточняваме, че нормативните документи, които Министерството на образованието и науката подготвя в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, все още не са оповестени на интернет страницата на министерството.

Затова подчертаваме, че всяка информация, свързана с наредбите за държавни образователни стандарти, се основава на субективни предположения и интерпретации." Това се казва в позиция на образователното министерство по повод публикацията на "Труд".

На 23 октомври ще има обществено обсъждане на стандарта, а в същия ден или няколко дни по-късно работната група ще обяви и промените в програмата. Според новия закон за училищата от догодина трябва да влязат промените и новите учебници за 5-и и 12-и клас.

По проектите на посочените стандарти работят комисии, в които са включени учители, представители на висши училища и на научната общност, както и представители на синдикати, на неправителствени и браншови организации и експерти.

"След приключване на работата на всяка от комисиите и след изработване на съответните проекти на наредби, проектодокументите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане", се уточнява в позицията на министерството.

КРОСС

 

Коментари

Новини Варна