IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
21:21 | 16 октомври 2015
Обновен: 18:08 | 24 април 2024

Парите ще следват старците на рехабилитация, не и в дом

Държавата ще финансира само делегираните от нея дейности, като ще се проследяват реалното потребление и качеството на услугите

По материала работи: manager
Парите ще следват старците на рехабилитация, не и в дом

Принципът, че парите ще следват и възрастните хора при ползването на социални услуги, ще се прилага само при някои от услугите, като рехабилитация или психологическа подкрепа, но не и при настаняване в дом за възрастни хора. Това разясниха от Министерството на труда и социалната политика за в. “24 часа”.

“Този принцип ще позволи едно лице да ползва точно това, от което има нужда.

Например, ако човек има нужда само от 2 часа рехабилитация на ден, която се предлага от дневен център за лица с увреждания, не е нужно да го настаняват за целодневно обслужване”, се казва в писмени разяснения на социалното министерство.

Принципът, че парите следват клиента на услугата, означава, че финансирането ще е ориентирано към потребителите, а не към запълването на капацитет в социалните услуги, обясниха още от ведомството.

Според социалното министерство те нямало да финансират частни услуги и техният принцип не бил аналогичен на “парите следват ученика”. При разпределянето на средствата ще се проследяват реалното потребление и качеството на предоставяните услуги.

Държавата ще финансира само делегираните от нея дейности, категорични са още от министерството. Последните промени в закона за социално подпомагане обаче позволиха делегирани от държавата социални услуги да се изпълняват и от частни организации.

“За някои услуги ще се прецени дали да не се запази финансиране на база капацитет”, обясняват още от Министерството на труда и социалната политика. Това означава, че за конкретна услуга, примерно настаняване в старчески дом, се отпуска годишен обем пари за един човек и домът получава толкова средства от държавата, колкото места за възрастни хора има.

Според социалното министерство този принцип на финансиране е приложим за услугите от резидентен тип като сиропиталища, старчески домове и пр.

24chasa

Коментари

Новини Варна