IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:33 | 27 октомври 2015
Обновен: 00:04 | 25 април 2024

Вдигат заплатите на учителите от 1 октомври

Увеличението ще бъде средно със 70 лв

По материала работи: Юлиян Атанасов
Вдигат заплатите на учителите от 1 октомври

Заплатата на българския учител ще бъде увеличена от 1 октомври 2015 година - каза пред журналисти председателят на Съюза на българските учители Янка Такева след среща с премиера Бойко Борисов, с министъра на финансите Владислав Горанов и с председателя на КНСБ Пламен Димитров. Увеличението ще бъде средно със 70 лв. или 12,6%, като даде пример, че  минималната работна заплата на новопостъпващ учител е 530 лв., а от 1 октомври става 600 лв. Увеличението включва и учителите от детските градини. От 1 януари 2016 година няма да има увеличение, тъй като то се изтегля за тази година, поясни Такева. Също така Такева е удовлетворена, че в проектобюджет 2016 година приоритет е образованието и за първи път това е доказано чрез средствата, които МС ще отпусне.


Министър Горанов уточни пред журналисти след срещата, че не е обсъждан днес бюджета за 2016 година. Това ще стане на НСТС, уточни финансист номер едно. Той разясни, че са обсъждани днес обещаните ресурси за българските учители. Пламен Димитров обясни, че е получил конкретно обещание, че заплатите на служителите на Агенцията по заетостта и на Главна инспекция по труда ще бъдат увеличени с 10% от 2016 година. 


На служителите от НАП и от Агенция "Митници" обещаното увеличение е 5%. Синдикатите обаче настояват техните възнаграждения да се вдигнат с 8%. Също така Борисов и Горанов са обещали, че ще бъдат намерени пари за ваучери за храна за ноември и за декември, съобщи Димитров. Той е заявил на срещата и конкретната и ясна позиция, че от синдиката са против данък "Вредни храни". 

 

Коментари

Новини Варна