IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:28 | 29 октомври 2015
Обновен: 21:36 | 24 април 2024

Да нарушаваш закона с надеждата... да живееш

Трябва ли да се позволи употребата на марихуана за медицински цели?

По материала работи: Деян Михайлов
Да нарушаваш закона с надеждата... да живееш

Употребата на марихуана и леки наркотици са строго забранени от българското законодателство. Въпреки това много хора използват канабис с медицински цели. Борис Бъчваров от Bulgaria ON AIR се срещна с жена, която облекчава болестното си състояние с марихуана.

Анита е диагностицирана с множествена склероза през 2001 година. След повече от десетилетие неуспешно лечение, тя намира информация за полезните свойства на марихуаната. Болестта се изразява в болки в крайниците. Благодарение на свой приятел химик, Анита употребява елексир, който съдържа екстракт от канабис. Намира начин да облекчи болките си и като пуши марихуана.

"От две години вече я ползвам с надежда да проходя. Надявам се на чудеса направо в буквалния смисъл на думата", сподели Анита.

Дъщерята й се сдобива с канабиса, като контактува с дилъри, а качеството му не винаги е установено.

Привържениците на инициативата за легализирането на наркотика с медицински цели заявяват, че контролът, качеството, а дори и приходите към хазната при въвеждането на една нова политика, биха били по-големи. По този начин ще бъде ударена и организираната престъпност.

Нещо повече, според изследване в Съединените щати, което е продължило 24 години и е проведено сред 1 милион младежи, няма доказателства легализацията на марихуаната за медицински цели да е довела до увеличаване на употребата сред тийнейджърите.

"Нека да има точните институции, нека да има точните хора и всичко да си бъде в рамките на нормалното. Като нормален гражданин да отидеш да си купиш било то от аптека, било то от специализиран магазин, но да знаеш, че това е точно за теб. А не да се самолекуваш с каквото ти падне", обяснява мотивите си Анита.

Част от българските лекари изказват своята положителна позиция, относно използването на марихуана за облекчаване на симптомите при някои заболявания. Всичко това обаче не се обявява публично. Анита е чувала подобни съвети от медицински лица, те са били само в лични разговори.

Макар че ползи съществуват, марихуаната има и отрицателно действие върху здравето. Те са свързани с психотропното действие върху организма и ефекта, който се оказва върху нервната система.

И въпреки вредите от марихуаната, тази част от обществото, която използва наркотика за медицински цели остава в сянка. По закон всички те са престъпници, но големият въпрос е: Престъпление ли е да се стремиш да запазиш здравето си?

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Коментари

Новини Варна