IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:15 | 3 ноември 2015
Обновен: 01:43 | 25 април 2024

Обидно е началните учители да взимат повече от младите учени

На учените не им подхождат протести на улиците, но парите са малко

По материала работи: Юлиян Атанасов
Обидно е началните учители да взимат повече от младите учени

Въпреки че от БАН вече показаха недоволството си от планирания бюджет за следващата година, протести няма да има."Протести по улиците на учените не им подхождат, трябва да покажем с какво сме полезни на обществото", коментира председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров пред БНР."В момента един млад учен получава 440 лв., от Нова година заплатата на един начален учител ще бъде 600 лв. Ние си мислим, че един млад учен трябва да взима поне колкото начален учител", подчерта той.

 

Според него другото е просто обида за учените.

 

Акад. Воденичаров обясни, че за идната година е предвидено нарастването на субсидията с 400 хил. лева, въпреки че тазгодишната е с около 6 млн. лева по-малка от миналогодишната и в момента в някои институти на Академията имат затруднения с изплащането на заплатите до края на годината.

 

Според председателя на БАН предвиденият за 2016 г. бюджет от 73 милиона лева поставя Академията в много неясно положение. Учените вече изпратиха обръщение до премиера, председателя на парламента, председателя на парламентарната образователна комисия и до министъра на образованието и науката, в което настояват бюджетната субсидия на БАН за 2016 година да бъде минимум 97 млн. 287 хил. лева.

 

Учените се аргументират с нарастването на минималната работна заплата на 420 лева от 2016 година.Засега финансовото министерство предвижда догодина БАН да получи около 73 млн. лева.

 

Коментари

Новини Варна