IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:15 | 4 ноември 2015
Обновен: 01:18 | 25 април 2024

Митове и факти за пенсиите и пазара на труда

През т.г. млади висшисти до 29 г.. кандидатстваха за 1059 стажантски места в държавната и общинските администрации

По материала работи: Ставри Таргов
Митове и факти за пенсиите и пазара на труда

Какви са условията за пенсиониране през 2015 г.?

През 2015 г. хората придобиват право на пенсия при следните условия:
- Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) се придобива при навършена възраст 60 години и 8 месеца и осигурителен стаж 35 години за жените и навършена възраст 63 години и 8 месеца и осигурителен стаж 38 години за мъжете.
- Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 3 от КСО (за хората, които нямат право на пенсия по ал. 1 и 2 и които имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж) се придобива при навършена възраст 65 години и 8 месеца за мъжете и жените.
- Хората по чл. 69 от КСО (военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др.) придобиват право на пенсия при освобождаване от служба, независимо от възрастта им, при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.
- Право на пенсия по § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на КСО имат хората, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете и са навършили възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд и 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете при втора категория труд.
- Право на пенсия по § 5, ал. 1 от ПЗР на КСО учителите придобиват 3 години по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 (т.е. 3 г. по-рано от възрастта, на която конкретното лице би придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1) и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.
В какъв срок се отпускат?
Пенсиите се отпускат в четиримесечен срок от подаването на заявлението.
Кой преценява от коя категория е осигурителният стаж?
Министерският съвет определя кой труд към коя категория се причислява съобразно характера и особените условия на труд.
Категоризирането на труда при пенсиониране се извършва на основание разпоредбите на приетата от Министерския съвет Наредба за категоризиране на труда при пенсиониране (ДВ, бр. 123 от 1998 г.).
Категорията на положения труд до 31 декември 1999 г. се преценява съгласно разпоредбите на правилника за категоризиране на труда при пенсиониране (отменен от 1.І.2000 г.).
Конкретната преценка за наличието или липсата на основание за зачитане на осигурителен стаж, както и на категорията труд, от която следва да бъде зачетен, се прави от длъжностните лица в НОИ  въз основа на оригиналните документи за осигурителен (трудов) стаж, които гражданинът представя в съответното териториално поделение: удостоверение за осигурителен стаж (обр. УП-3), заповеди за назначаване, трудова книжка, длъжностна характеристика и др.
Кога се отпуска добавка от Учителския пенсионен фонд?
На учителите, които са придобили право на пенсия за ранно пенсиониране, но се пенсионират при условията на чл. 68, ал. 1 и 2 (това са условията, при които придобиват право на пенсия всички останали, работещи при условията на трета категория труд – за 2015 г. при навършена възраст 60 г. 8 месеца и общ осигурителен стаж 35 г. за жените или 63 г. 8 месеца и общ осигурителен стаж 38 г. за мъжете), се изплащат пенсии за осигурителен стаж и възраст от фонд "Пенсии" и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер 0, 33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиването на право на ранна учителска пенсия.

Кои са основните целеви групи, към които е насочена активната политика на пазара на труда през 2015 г.?
· Безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети;
· Безработни над 50-годишна възраст;
· Продължително безработни;
· Безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);
· Хора с увреждания.
· Хора извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.
В националния план за действие по заетостта през 2015 г. са включени програми и насърчителни мерки, насочени към тях, за които е предвидено финансиране от държавния бюджет.
Във връзка с реализацията на програмата „Старт на кариерата“ през 2015 г. :
Кога стартира процедурата по набиране на кандидати за включване в програмата „Старт на кариерата“ през 2015 г.?
Процедурата за кандидатстване по програмата „Старт на кариерата“ стартира на 28.ІХ.2015 г. в бюрата по труда в цялата страна. През настоящата година младежи до 29 г. с висше образование (дипломирани), но без трудов стаж по придобитата специалност, кандидатстваха за 1059 стажантски места, които ще им дадат възможност през 2016 г. да придобият трудов стаж в рамките на 9 месеца в държавната администрация в цялата страна.
Ако кандидатстващият навърши 29 години, може ли да участва?
Едно от изискванията при кандидатстване по програмата „Старт на кариерата“ е младежите да нямат навършени 29 години към последната дата за подаване на документите в дирекция „Бюро по труда“.
Ако младият човек е кандидатствал и не е одобрен, може ли следващата година да си подаде отново документите за включване?
В изискванията за кандидатстване по програмата „Старт на кариерата“ не е разписано, че хора, които са кандидатствали веднъж и не са включени в програмата, не могат да кандидатстват отново.
Предвижда ли се заплащане на хората, които обучават стажантите (т. нар. наставници)?
По програмата „Старт на кариерата“ не са предвидени средства за допълнително трудово възнаграждение на наставник.
 
Безработни, търсещи работа, над 50-годишна възраст. Какви са възможностите за включване в субсидирана заетост през 2015 г.?
Безработните над 50-годишна възраст са приоритетна група на активната политика по заетостта. На сайта на Министерството на труда и социалната политика (http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=HOMEN2), рубрика „Политики“/“Програми и проекти за заетост“, може да се запознаете с възможностите за включване в националната програма „Клио“, програма за обучение и заетост на продължително безработни, национална програма „Помощ за пенсиониране“, регионалните програми за обучение и заетост, проект „Шанс за работа - 2015 г.“, в които безработните над 50-годишна възраст са основна част от целевата група. Насърчителната мярка по чл. 55а от Закона за насърчаване на заетостта стимулира работодателите да наемат на работа безработни над 50-годишна възраст. За повече информация посетете адрес (http://www.az.government.bg/pages/myarka-naemane-na-bezrabotni-lica-nad-50-dogishna-vazrast/).
Кои са програмите и мерките за субсидирана заетост, насочени към хората с увреждания през 2015 г. ?
Програми и мерки за субсидирана заетост на лица с увреждания са включени в националния план за действие по заетостта през 2015 г. и за тяхното финансиране са предвидени средства от държавния бюджет. Възможност за повишаване пригодността за заетост и започване на работа на субсидирани работни места на регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ хора с трайни увреждания предлага национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Алтернативна възможност за заетост предлагат включването в насърчителните мерки по чл. 52, ал. 1 и чл. 52, ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта, които стимулират работодателите да наемат на работа безработни с трайни увреждания. За повече информация посетете сайта на Агенцията по заетостта (www.az.government.bg)/рубрика „Търсещи работа“/ „Мерки за заетост“/ „Насърчителни мерки за работодатели“(http://www.az.government.bg/bg/trl/).
 Черно море

Коментари

Новини Варна