IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:24 | 4 ноември 2015
Обновен: 01:21 | 25 април 2024

Бъчварова: Дошло е време да мислим за години напред

Отговорността ми на вътрешен министър е да не допусна натрупването на дълг, както и системата да не работи, коментира вицепремиерът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бъчварова: Дошло е време да мислим за години напред

Дошло е време да мислим за години напред, коментира в парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова.  Тя уточни, че вносител на проектобюджета за МВР е Министерството на финансите и уточни, че решението не е било съгласувано с ръководеното от нея ведомство.

 

Министър Бъчварова подчерта,че не може да отрече, че са водени разговори с финансовия министър Владислав Горанов и че от страна на Вътрешното министерството са били предоставени съответните разчети.„Решението за предложението е на вносителя и признавам правото на вносителя да предлага как да оптимизира бюджета. Оттук нататък, имайки това предложение, опитахме да обсъдим със синдикатите” необходимостта от реформи, коментира вътрешния министър.

 

 По думите й реформата в МВР няма алтернатива и подчерта, че тя следва да е „сигурна и смислена” за обществото и за работещите в системата.Бъчварова изтъкна още, че предложението на финансовия министър за намаляване на обезщетението при пенсиониране при запазване на размера на дължимите към този момент заплати не е било прието от синдикатите и днес – 4 ноември, след решение на премиер Борисов, ще бъде оттеглено.Вътрешният министър посочи още, че лично като министър има отговорност да не допусне натрупването на дълг, както и да не допусне системата да не работи в интерес на обществото.


Тя подчерта още: „Дошло е време да мислим с разсъдъка си и да мислим за години напред”. В същото време изрази съжаление към всички онези, излезли на протести преди ден, и към тези, които се „наложи да си променят плановете за това”. По думите й се подхожда най-добронамерено към въпроса.Вътрешният министър изтъкна още, че с оглед на предизборния период и сроковете за внасяне на проектобюджета за следващата година, предложението не е било съгласувано със синдикатите. Тя посочи още, че подобен отговор би дал и финансовият министър.

 

На свой ред Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, член на комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по вътрешна отбрана в НС, препоръча бюджетът да не се прави само на лист хартия. От коментара му стана ясно, че ако бъдат изплатени обезщетенията за подалите заявление за напускане, разходите за МВР ще са около 10 пъти повече от размера на средствата, които се очаква да бъде събрани с предложените мерки."Целта не е да пълниш бюджета като дереш кожата на някое съсловие”, коментира още той, но посочи, че е доволен от отговора на вътрешния министър по въпроса.

Коментари

Новини Варна