IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:24 | 4 ноември 2015
Обновен: 00:18 | 25 април 2024

Ненчев зове: Останете в армията!

Министърът доволен, военните отново доказали лоялност към реда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ненчев зове: Останете в армията!

"Не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата", изтъква Ненчев в изявление във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите "Сигурност" и "Отбрана".Министърът посочва, че статутът и социалните придобивки на военнослужещите са били защитени, като през последните дни Министерството на отбраната е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването им.

 

"Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката. С днешното решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите", заявява Ненчев.

 

По думите му българските военнослужещи за пореден път доказаха своята лоялност към конституционния ред, към обществото и интересите на държавата, като не се поддадоха на емоциите."В демократичните общества проблемите се решават в рамките на институциите, чрез диалог и взаимно разбиране. По този повод искам да изкажа моята благодарност към хората в отбраната, които въпреки тревогата за своя социален статус, запазиха своята чест и достойнство пред обществото", подчертава министърът.

 

По думите му в резултат на многогодишните реформи и трансформации, въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация. Ясно са разграничени различните категории военнослужещи и цивилни служители и социалният им статус.Непосредствената ни задача сега е, след като Народното събрание одобри предложената му от Министерския съвет "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020" да фокусираме усилията на целия личен състав върху нейното изпълнение, посочва още военният министър.

Коментари

Новини Варна