IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:40 | 5 ноември 2015
Обновен: 03:19 | 25 април 2024

На конвейер: Подписвали скоростно рапорти в МВР

Полицейският синдикат обяви, че има репресии срещу протестиращи

По материала работи: Юлиян Атанасов
На конвейер: Подписвали скоростно рапорти в МВР

Полицейският синдикат обяви, че са започнали репресии спрямо служители, участвали в протестите."Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, участвали в спонтанните прояви, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата, далеч преди предвидените в закона срокове", съобщават от СФСМВР.

 

От синдиката призовават ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията.Категорично не смятаме, че такива действия спомагат за стабилизиране на ситуацията, допълват от там.Полицейските протести продължиха и днес. Десетки полицаи и надзиратели, които не са на смяна, изразиха недоволството си тази сутрин пред женския затвор в Сливен.

 

"Отстъпките, за които бе съобщено вчера, не могат да повлияят по никакъв начин на нашето решение, защото ние имаме принципна позиция", заяви Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, цитиран от БТА.По думите му предложеното не почива на задълбочен анализ, размяна на становища, обществено обсъждане."Позволяваме си да квалифицираме поведението на министър-председателя като арогантно, защото за нас е недопустимо по отношение на държавни служители да бъдат използвани изрази като "тарикати", коментира той.

 

По информация на Михайлов десетина служители на затвора в Сливен са подали рапорти за напускане, други изчакват развоя на събитията. Надзирателите ще подкрепят протестите на полицаите в Сливен, като по-късно днес ще бъде взето решение как ще продължат протестните действия, каза още Цветан Михайлов.В Благоевград полицаи протестираха пред сградата на Областната дирекция на МВР. В мълчаливия протест участваха около стотина полицейски служители, подкрепени от бивши свои колеги и от студенти от Югозападния университет.С частично пропускане и временно затрудняване на движението по улица "Владо Черноземски" протестиращите в продължение на един час пресичаха на пешеходната пътека пред сградата на ОД на МВР-Благоевград.

 

"Ще отстояваме социалните си права. Настояваме да остане клас прослужено време и размерът на отпуските да се запази", заяви Илия Велев, председател на синдиката на работещите в МВР - Благоевград. Протест на полицейски служители имаше и пред сградата на РУ в Гоце Делчев.До община Благоевград е изпратено уведомително писмо за нова протестна акция тази вечер.В Пловдив стотина служители на реда също се събраха в обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си.

Коментари

Новини Варна