IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:09 | 6 ноември 2015
Обновен: 21:57 | 26 април 2024

МЗХ има забележки за начина на въвеждане на данък вредни храни

МЗХ не е участвало в работната група на Министерство на здравеопазването, подготвила този законопроект

По материала работи: Юлиян Атанасов
МЗХ има забележки за начина на въвеждане на данък вредни храни

МЗХ има сериозни забележки по предложенията на Министерство на здравеопазването (МЗ) по отношение на данък "вредни храни" за начина, по който да се достигне целта, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й става въпрос за общественото здраве.

"Има и европейски и национален единен орган за храните. МЗХ не е участвало в работната група на МЗ, подготвила този законопроект. Всичко се прави за формиране на здравословни навици у младото поколение с превенция на различни заболявания, които могат да се получат. Готови сме заедно с МЗ да подготвим цяла стратегия и всичко, което можем ние като политики по храненето да го въведем. По отношение на предложенията на МЗ за начина, по който да достигнем до целта имаме сериозни бележки." - поясни министър Танева, цитирана от агенция "Фокус".

 

"Ние ще представим и своето становище и ще тръгнем от това, че подобен модел на облагане на храни къде се е прилагал и какви са резултатите от него. Такъв модел или сходен за демотивация за употреба на определен вид храни, които водят до лоши здравни изследвания се прилага само в 5 страни. В две от тях политиката за ограничаване на консумацията на определен вид храни се реализира чрез диференцирана ставка по ДДС." - коментира още Танева. 

 

Трябва да се направи анализ до какво би довело прилагането на един такъв модел, смята министър Танева. По думите й от МЗХ питат доколко той съответства на европейските регламенти. По какви критерии въз основа на кои доклади е определен обхвата на продуктите, които биха подлежали на такъв данък, добави още земеделският министър.

Коментари

Новини Варна