IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:17 | 6 ноември 2015
Обновен: 03:32 | 25 април 2024

Калфин: До края на 2016-а трябва да приемем 2 хиляди бежанци

Става дума за сирийски граждани, за семейства - мъж, жена и деца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Калфин: До края на 2016-а трябва да приемем 2 хиляди бежанци

До края на тази година България ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия, а до края на 2016-а броят им трябва да достигне 2 000 души – обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред участниците в 11-ата световна среща на българските медии. Тези мигранти са част от споразумението за квотно разпределение на 120 000 души в Европейския съюз, за което има осигурено финансиране:

 

"Ние говорим за сирийски граждани, за семейства - мъж, жена и деца. Хора, които по-лесно биха могли да се интегрират в България, включително да имат образование, да имат готовност да получат съответната степен и да запълнят търсене на работни места на пазара на труда." 

 

Бежанците, които очакваме да пристигнат от Гърция и Италия, ще бъдат настанени в сега съществуващите центрове, в които има достатъчно свободни места. По данните на министър Калфин от началото на годината в България са подадени 13 000 молби за бежански статут, най-много от тях на сирийци, следвани от афганистанции и еритрейци. Проблемът е, че повечето от тях не желаят да се интегрират и гледат на престоя си в България като междинна спирка по пътя към Западна Европа. Според Калфин най-сериозният риск е от това Германия и Швеция, които са крайна цел на бежанците, да затворят границите си, тогава огромни маси от хора ще останат в капан в страни като нашата, в които те не искат да живеят и в които социалните системи няма да успеят да поемат натиска. Затова е нужно общоевропейско и дългосрочно решение.


В някои от заведенията освен специално подбраните вкусни ястия има и специална музикална програма с анимации, томболи, игри, караоке и др. Не са малко и варненци, които ще изберат да прекарат Нова година извън града. Оказва се обаче, че не малка част от вилите и къщите за гости в Балкана вече са резервирани и е доста трудно да се намери прилична оферта в последната минута.

Коментари

Новини Варна