IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:32 | 7 ноември 2015
Обновен: 01:20 | 29 април 2024

Частните съдебни изпълнители предлагат да се създаде платформа за публична продан

Големият бум на лошите кредити отминава, сочи статистиката на Камарата на частните съдебни изпълнители

По материала работи: manager
Частните съдебни изпълнители предлагат да се създаде платформа за публична продан

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) предлага създаването на платформа за публична продан, която да е достъпна за всеки и да има възможност недвижими вещи да се купуват с кредит от банка. Това каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БТА.

Платформата за онлайн търговете да бъде създадена от правосъдното ведомство, предлагат от Камарата. Тя би могла да се използва и за доброволни продажби от длъжници. Така всеки, който иска да продаде имущество, за да плати дълга си, ще може да го направи сам и да реши проблема си.

Големият бум на лошите кредити отминава, сочи статистиката на Камарата. От началото на годината има 88 500 новообразувани изпълнителни дела. Най-много са делата на търговците - малко повече от половината. Също спад има в делата на банките и те са едва 16 на сто.

475 млн. лева са събрани от началото на годината досега, посочват от Камарата. За 10 години са събрани над 6 млрд. лева.

От 1 юли е в сила споразумение между Висшия съдебен съвет (ВСС) и КЧСИ. То дава възможност на съдебните изпълнители да съберат вземанията на съдебната система. На места вече има резултат от това споразумение, каза Дичев. Така "отписани" задължения ще влязат в бюджета на държавата. В Русе и Ямбол вече има много такива дела.

Камарата вече е написала писмо до министъра на вътрешните работи, за да събира и глобите на КАТ. Направени са редица срещи с ръководството на тези органи.

За да се елиминират злоупотреби при търговете на публична продан, от КЧСИ предлагат промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Една от тях е за въвеждането на електронните търгове. Така ще се сложи край на фиктивни наддавания. Друга идея е въвеждането на електронните запори. Ако те заработят като механизъм, ще бъдат спестени редица такси на длъжниците, посочи Георги Дичев.

Камарата предлага да се създаде изцяло нова глава глава в ГПК, насочена срещу обекти на индустриална собственост на длъжника. Така изпълнението ще бъде насочено върху търговски марки, патенти и сертификати.

investor.bg

Коментари

Новини Варна