IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:49 | 18 ноември 2015
Обновен: 08:28 | 25 април 2024

Нов пост в администрацията - координатор по равнопоставеност на половете

Координаторите ще участват в разработването и провеждането на националната политика по равнопоставеност на жените и мъжете

По материала работи: manager
Нов пост в администрацията - координатор по равнопоставеност на половете

Централните и териториални органи на изпълнителната власт ще трябва да определят поне един, а ако се налага и повече служители, които да изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на жените и мъжете, съобщава dnevnik.bg.Това предвижда приетият от правителството днес законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете.

Координаторите ще участват в разработването и провеждането на националната политика по равнопоставеност на жените и мъжете, на секторните и местните политики и програми от гледна точка на равнопоставеността на жените и мъжете, както и ще правят "оценка на въздействието по пол на нормативни актове и стратегически документи, предлагани от органи на изпълнителната власт".

Координаторите ще участват в разработването на "количествени и качествени анализи на равнопоставеността на жените и мъжете в съответната област на компетентност на институцията". Ще участват в организиране на и в обучения по равнопоставеност на жените и мъжете.

В същото време се запазва обаче и Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към правителството, който ще е консултативен и координиращ орган. Министерският съвет ще определя държавната политика по отношение на равнопоставеността на половете и одобрява основните документи в тази област. Министърът на труда и социалната политика пък ще е централен изпълнителен орган, който ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво.

Коментари

Новини Варна