IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
20:21 | 22 ноември 2015
Обновен: 01:28 | 25 март 2024

Мая Манолова: Заплашва ни радикализация в гетата

Тя напомни, че 30% от първокласниците са от бедни семейства

По материала работи: Борис Проданов
Мая Манолова: Заплашва ни радикализация в гетата

Социалното изключване е не по-малък проблем от контрола на границите. В България сме още по-застрашени от това, което може да се случи в нашите гета - хората са бедни и отчаяни.


Това коментира пред бТВ омбудсманът Мая Манолова.


„Темата е непопулярна, в момента те (гетата-б.р.), както и белгийския квартал („Моленбек“-б.р.) генерират криминална престъпност, но е много кратка линията, в която тази криминална престъпност ще се превърне в откровена радикализация и в питателна среда за бъдещи терористи“, посочи тя.


По думите й проблемът се неглижира и се сещаме за него, само когато се случи нещо конкретно - както стана в Гърмен. За Манолова най-притеснителна е липсата на образование и социална перспектива пред хората, които живеят по подобен начин.


„Проблемът със социалното изключване е проблем и за българите, които живеят в малките населени места, в областните градове и столицата“, категорична беше омбудсманът. Тя напомни, че 30% от първокласниците са от бедни семейства, а расте и броят на децата, които отпадат от училище и така попадат в риск от социално изключване и радикализация.
Манолова се обяви за по-качествен контрол на мигрантския поток през територията на страната ни: „Според мен е невъзможно да затворим границите си, но решението трудно може да бъде събрано в едно изречение, а ако може - засилен и по-надежден контрол. Задължително е да се знае кой се опитва да премине границата“.


Тя допълни, че за икономическите имигранти има други механизми за достъп до Европа и трябва да се прецени дали Старият континент има капацитета да поеме всички желаещи да живеят в него.

 

DarikNews

Коментари

Новини Варна