IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:27 | 23 ноември 2015
Обновен: 01:31 | 21 април 2024

Риба от Фукушима – вече и на нашата трапеза! Да ни е сладко!

Читател с интересен "улов" от български хипермаркет

По материала работи: Юлиян Атанасов
Риба от Фукушима – вече и на нашата трапеза! Да ни е сладко!

Че на българския пазар се продават ябълки от Полша, месо от Аржентина и домати от Македония, за никого не е новина. Но как бихте реагирали, ако на трапезата ви се появи риба от... Фукушима. Читател на Dnes.bg сигнализирал за невероятната находка, която купил от магазин на "Метро" - маринован зарган без консерванти и подобрители."Уловът" струвал малко над 4 лв. за 300 гр. - цена нито твърде ниска, нито твърде висока за подобен род деликатес. Чак у дома се зачел за произхода, производителя и зоната на улова на продукта.

Етикетът обещавал продукт, "произведен на брега на българското Черноморие", производителят бил ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", а зоната - FAO 61. Dnes.bg потърси в интернет какво се крие зад този код и останахме безмълвни - това е зоната, миеща бреговете на Фукушима. Същата онази зона, където през 2011 г. цунами предизвика авария в АЕЦ.

"Как може такова нещо?", възмущава се  читателят.

 

В началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ Фукушима през май 2014 г. Рибарите тогава обвиниха за пореден път електрическата компания "Tepco", че не са напривили нищо, за да се предотврати теча. "Не разбирам защо мълчат, въпреки че са знаели за това. Всички рибари са шокирани", коментира тогава Масакузу Ябуки, председател на рибарска асоциация.

 

През 2013 г. изследвания показваха, че рибата, уловена в региона, съдържа високи нива на на цезий. Днес обаче според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg.Остава да се надяваме, че и въпросната риба, достигнала до българския пазар, отговаря на изискванията. И все пак: ако се знае, че рибата е от района на Фукушима, дали българинът щеше да я допусне до трапезата си, а търговецът - до щанда си?

 

Едно е ясно обаче със сигурност: зарганът от Япония очевидно е доста по-евтин от този в съседна Гърция, дори и с транспортните разходи. Защо иначе производителят би я внесъл чак от там? Dnes.bg прави опити да се свърже с вносителя на продукта - ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", с веригата магазини "Метро", които го продават, както и с Българската агенция за безопасност на храните, които по закон би трябвало да извършват контрол на продаваните хранителни стоки.
Автор: Мария Нестерова
dnes.bg

Коментари

Новини Варна