IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:27 | 23 ноември 2015
Обновен: 09:52 | 19 април 2024

Всеки втори: Заплахата от тероризъм е като във Франция!

"Алфа Рисърч": 6% са се отказали от планирано пътуване в чужбина

По материала работи: Юлиян Атанасов
Всеки втори: Заплахата от тероризъм е като във Франция!

Снимка: БТА

След атентатите в Париж, 52% от българите смятат, че заплахата за България е същата, както и за останалите европейски страни. Това показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 10-18 ноември сред 1100 души.Общото усещане на българите е, че в момента всички европейци са изправени пред общи рискове и заплахи. 52% са на мнение, че опасността за България е същата, както за Франция и останалите европейски страни.28%, основно по-възрастни хора и от граничните райони смятат, че заплахата за нас е дори по-висока, тъй като сме на външната граница на Европейския съюз.

 

Според 21%, главно от по-младото и средно поколение, България е относително по-защитена, тъй като не сме приоритетна мишена за терористите.Заради бежанската криза в Европа през последната година темата за сигурността често присъстваше в дневния ред на българското общество. Атентатите в Париж обаче я поставиха отново, и то много по-драматично и силно, посочват социолозите.Въпреки опасенията, преобладаващата част от хората (67%) не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си поведение и навици.

 

Едни, защото и без друго пътуванията и посещенията им на публични места са силно ограничени, други – защото смятат, че не трябва да се позволява на терористите да променят цивилизования начин на живот на милионите хора по света.

 

Все пак една част от българите ще променят нещо от своето поведение.17-20% смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора – стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци.Не е изключен и известен отлив от екскурзии и пътувания – 6% заявяват, че са имали планирано пътуване в чужбина, но са се отказали да го осъществят.За 1% е възможно  да променят плановете си за обучение в Европа.

 

Коментари

Новини Варна