IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:14 | 25 ноември 2015
Обновен: 11:45 | 25 април 2024

Откриха уникален олтар от IV век преди Христа в "Мини Марица-изток"

Намерените амфори говорят за активен търговски обмен между траки и гърци по това време

По материала работи: Борис Проданов
Откриха уникален олтар от IV век преди Христа в "Мини Марица-изток"

По време на спасителни археологически проучвания на ранновизантийско и средновековно селище на територията на рудник "Трояново-север" в "Мини Марица-изток" бяха открити няколко ями от късножелязната епоха. В една от ямите се пояниха уникален глинен олтар и голямо количество глинени съдове и хиоски амфори. Случайността събира на едно място три екипа археолози - на проф. Борис Борисов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", който се занимава със средновековна археология, на доц. Д-р Милена Тонкова от Националния археологически институт с музей към БАН, която е специалист в областта на тракийската археология и екипа на Пламен Караилиев от Археологически музей "Марица Изток" в Раднево.


Районът, който се проучва е със следи от няколко епохи: тракийска, римска и средновековна. Откритото селище е разположено на огромна площ и е пръснато на различни махали. В селището се откриват изключително представителни находки, част от които и фрагментиран, луксозен гръцки червенофигурен кратер. Най-интересната е от яма номер 18. Там археолозите намират уникален за България олтар - голямо постижение за науката. След първоначалния оглед се смята, че олтарът е от IV в. преди Христа. Според колектива от учени това е първият открит глинен олтар с харатерна украска за трако елинския свят. Горната му част е с четвъртита форма, а долната - с цилиндрична. Находката е със сериозни размери 40/40 см, а изпечената глина е с много високо качество. Според доц.д-р Милена Тонкова, цитирана от Дарик, намерените амфори и други съдове говорят за активен търговски обмен между траки и гърци от V и IV век преди Христа.


Олтарът предстои да бъде пренесен в Археологически музей "Марица Изток" Раднево, където ще бъде консервиран, реставриран и експониран. Според директора на археологическия музей в Раднево Пламен Караилиев този процес ще отнеме от 6 до 8 месеца.


Десетилетия наред "Мини Марица-изток" дава своя принос за съхраняването на хилядолетната история на страната ни. Изземването на въглищата започва едва, когато през терените са минали археолозите и са събрали артефактите, останали от древни времена. Уникалните находки от всички спасителни археологически експедиции са изложени и съхранени в Археологически музей "Марица Изток" в Раднево.


starazagora.utre.bg

Коментари

Новини Варна