IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
20:39 | 25 ноември 2015
Обновен: 09:54 | 19 април 2024

Престижно отличие за патриарх Неофит

То е за заслугите му по укрепването на единството на православните народи

По материала работи: Борис Проданов
Престижно отличие за патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото, съобщиха от Св. Синод на БПЦ.


На своето заседание на 25 ноември Попечителският съвет и Комисията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФЕПН) единодушно са взели решение премията на Фонда за 2015 година да бъде присъдена на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Другите лауреати на тазгодишната премия на Международния фонд са президентът на Република Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация С.Е. Наришкин. Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март 2016 г. в храма „Христос Спасител” в Москва.


Премията на МОФЕПН се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културно единство на православните народи, икономическите и политическите връзки между тях, и утвърждаване в живота на обществото на високите норми на християнския морал.


Премията на Фонда за 2004 г. бе връчена на приснопаметния Български патриарх Максим. Със същото отличие за 2002 г. бе отличен и президентът Георги Първанов.


fakti.bg

Коментари

Новини Варна