IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:15 | 28 ноември 2015
Обновен: 09:54 | 19 април 2024

4 ползи от консумацията на портокали

Подпомагат мозъка

По материала работи: Ставри Таргов
4 ползи от консумацията на портокали

1. Подпомагат развитието на мозъка

Фолиевата киселина, която се намира в портокалите, подпомага мозъчното развитие и поддържа жизненоважни органи в добро състояние. Тези хранителни вещества правят плода изключително полезен и за бременните жени, тъй като тези му качества предпазват бебето от дефекти на невралната тръба.

Портокалите съдържат и фитонутриенти, познати като полифеноли, които имат важна роля в развитието на когнитивните мозъчни функции и паметта.


2. Полезни срещу рак
Цитрусовите плодове съдържат съединението D-лимонен, за който има данни, че играе важна роля в предотвратяването на развитието на различни видове рак, включително на белия дроб, гърдата, кожата и др. В допълнение, антиоксидантите и витамин C подпомагат имунитета, което също е от полза в борбата с онкологичните заболявания. Тези плодове са и с богато съдържание на фибри, което засилва противораковия им ефект.

От данните на проучване става ясно, че около 10 – 15% от случаите на рак на дебелото черво се дължат на мутации на ДНК, които могат да бъдат предотвратени с консумацията на високи количества витамин C.


3. Предпазват от запек
Портокалите са чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри. Те помагат на здравето на стомаха и червата, като предотвратяват проблеми като синдром на дразнимото черво. Благодарение на фибрите се улеснява цялостният процес на храносмилане, включително се облекчава и запекът.

 

4. Подобрява се качеството на спермата
Полезните антиоксиданти и витамин C в повечето плодове, включително и портокалите, подобряват качеството и мобилността на сперматозоидите. Това подобрява плодовитостта на мъжа.

Фолиевата киселина е от основно значение и за поддържане здравето на сперматозоидите. Витаминът защитава спермата от генетични увреждания, съобщава Puls.bg.

 

Коментари

Новини Варна