IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
17:33 | 30 ноември 2015
Обновен: 01:52 | 24 април 2024

Страх ли го е българинът от атентат у нас?

Едва всеки десети е напълно спокоен, сочи анкета на Dnes.bg

По материала работи: Юлиян Атанасов
Страх ли го е българинът от атентат у нас?

Повече от 2 седмици изминаха от кървавите атентати в Париж от 13 ноември, а Европа постепенно се опитва да се върне към нормалния си начин на живот. Поне доколкото се може, предвид постоянните акции в Белгия срещу предполагаеми терористи.ЕС и Турция пък постигнаха споразумение, което цели да ограничи безконтролния мигрантски поток в Европа, а заедно с това да ограничи до минимум евентуалното влизане на потенциално опасни ислямисти.Дали мерките ще дадат ефект времето ще покаже, но е факт, че едва ли има страна на Стария континент, която да се чувства в безопасност от заплахата за терор.В дните след трагедията в Париж Dnes.bg попита своите читатели: Страх ли ви е от евентуални атентати у нас? Анкетата разбираемо предизвика голям интерес сред нашите читатели, като близо 2 700 човека участваха в нея.

 

Очаквано най-голям е процентът на хората, които отчитат, че и у нас заплахата е голяма, защото опасността от тероризъм е навсякъде по света – такова мнение са споделили 38% от анкетираните.

 

Други 29% споделят, че макар да не се страхуват от подобно нападение, със сигурност държавата трябва да вземе адекватни мерки за предотвратяването на терористичен акт на българска територия.Едва всеки десети (12%) е напълно спокоен в това отношение, защото според него България не е интересна държава за терористите, а 3% от отговорилите са посочили, че се притесняват най-вече от погазването на техните човешки права от органите на реда в тяхната борба срещу тероризма.

 

За 14% от участвалите в анкетата темата за евентуални терористични атаки у нас са просто пореден повод да се отклони вниманието на хората от важните теми и истинските проблеми в държавата.Мисълта за наближаващите коледни празници пък е обхванала 4% от анкетираните, които не искат да си развалят с такива тежки теми коледното настроение.

Коментари

Новини Варна