IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:23 | 3 декември 2015
Обновен: 17:31 | 12 март 2024

В 11 областни града няма денонощна аптека

Ще плащат ли клиентите такса "нощно обслужване"?

По материала работи: Юлиян Атанасов
В 11 областни града няма денонощна аптека

Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства според новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обясни председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.По думите му предвидено е във всички областни градове у нас, където няма денонощна аптека, да се направи график, по който съществуващите аптеки да осигуряват денонощно обслужване на гражданите и пациентите."Това е модерен подход и ще изисква допълнителни инвестиции в съществуващите аптеки, защото нощното обслужване трябва да е на специално гише, да има паник бутон, допълнителен персонал. По наша информация 11 областни града нямат в момента денонощна аптека", поясни проф. Гетов.

 

Възможно е да се наложи клиентите да плащат такса "нощно обслужване", поясни той. По думите му това ще се реши с така нареченото публично-частно партньорство и местни власти, с НЗОК."Фармацевтичният или аптечният сектор е оставен изцяло на бизнес интересите - тоест работиш и печелиш добре, можеш да се разбираш. За разлика от други сфери, значими за обществения живот като например селскостопански производители, публичен градски транспорт, където се получават субсидии от различни източници и да може да се достигнат до тези изисквания за инвестиции и за наличие на персонал трябва да има някакъв приход на тези оператори или аптеки, които съществуват", коментира още проф. Гетов.

 

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен, смята от своя страна магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова."За първи път се обединяват в едно перо, параграф средствата за домашно лечение за лекарствата и тези за онкологичните лекарства. Посочен е бюджет 750 млн. лева, в това число 210 млн. лева са за онкология. От 2012 г. са съществували два параграфа, където е ясно какви са парите за онкологичните лекарства и какви са парите за домашно лечение, а сега са обединени. Те са на различен механизъм на отчитане и разплащане. Възможно е едни пациенти да бъдат ощетени за сметка на други", посочи Грозданова.

 

Никога не се прави достатъчно за един сектор, допълни проф. Гетов. Той поясни, че от Български фармацевтичен съюз настояват лекарствата да бъдат с твърди фиксирани цени, така че да бъдат еднакви в страната."В Гърция цените на лекарствата са фиксирани и там цените са с еднакви цени. Така е във Франция, Германия и Австрия. Понякога у нас се стига до драстични разлики в цените на лекарствата", поясни професорът.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна