IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
20:26 | 4 декември 2015
Обновен: 04:19 | 27 февруари 2024

Леща – важен източник на жизненоважни вещества

С нея си набавяме и нужната ни фолиева киселина

По материала работи: Борис Проданов
Леща – важен източник на жизненоважни вещества

Лещата е храна с богато съдържание на важни за организма хранителни вещества, включително калий, цинк, ниацин и витамин К. Тя е особено богата на фибри, постни протеини, фолиева киселина и желязо.


В количеството от една чаша леща се съдържат 16 г фибри, което е 63% от препоръчителното дневно количество. Част от фибрите са разтворими, но в лещата преобладава неразтворимата им форма.

 

 

Това подпомага храносмилането и може да понижи риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на гърлото и хранопровода. В допълнение, храните, богати на фибри, са полезни срещу инсулт, развитие на сърдечни заболявания, диабет, високи нива на холестерола и кръвното налягане.

 

 

Една чаша сготвена леща може да осигури 18 г протеини, като в същото количество се съдържа по-малко от 1 г мазнини и никакъв холестерол.

 

 

Още за ползите от консумация на леща ще научите на Рuls.bg.

 

Коментари

Новини Варна