IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:19 | 4 декември 2015
Обновен: 21:22 | 25 април 2024

Предстои изследване на над 3000 животни в района на Кочан

Отрицателни са пробите, взети от хората в селото

По материала работи: Борис Проданов
Предстои изследване на над 3000 животни в района на Кочан

Отрицателни са пробите, взети от хората в село Кочан, в чието стадо бе открито наличие на бруцелоза, предаде БНР. От понеделник започва изследването на над 3000 животни в района. „Шестимата членове на семейството, което беше определено като най-рисково, са здрави“, каза д-р Михаил Кметски от Районната здравна инспекция в Благоевград. Кръвните проби не са показали наличие на бруцелозната бактерия. В момента се подготвят и оборудват екипите от ветеринарни специалисти, които започват работа на терен идния понеделник.

 

„До сряда трябва да бъдат изследвани всички животни в село Кочан, които са податливи на заболяването“, казаха от БАБХ. Към момента специалистите нямат категоричен отговор как се е пренесла заразата във фермата, в която бяха открити и умъртвени 20 болни от бруцелоза кози и овце. Хипотезите са две - или чрез нерегламентиран внос на домашни животни от съседна Гърция, или заразяване от диви животни. Приключи третият етап от изследванията и в първото огнище на заболяването в община Рила. От всички изследвани животни две овце са дали положителна проба. Те са от животновъден обект в село Смочево. От лятото досега над 250 животни бяха евтаназирани, 35 са хората, болни от бруцелоза.

Коментари

Новини Варна