IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:56 | 6 декември 2015
Обновен: 21:24 | 25 април 2024

Двама еврокомисари идват следващата седмица в София

Това съобщават правителствени източници

По материала работи: Борис Проданов
Двама еврокомисари идват следващата седмица в София

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу и еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис ще направят посещения в България, съответно на 11 и на 10 декември.


Посещението на ключовия за средствата по кохезионна политика от европейските фондове румънски комисар Корина Крецу идния петък е изненадващо, както и факта, че засега е планирана само една нейна среща – с президента Росен Плевнелиев. Еврокомисарят Крецу посети София през юни. Визитата й ще се проведе в контекста на приключващия след по-малко от месец програмен период 2007-2013, по който България няма да успее да усвои почти 15% от полагащите й се евросредства. Макар отчетите да показват, че повечето от тези 15 на сто да са усвоени, това е за сметка на разплащания, които са направени от българския бюджет. Поради това се наложи и актуализация на държавния бюджет за тази година. Посещението на регионалния еврокомисар става и малко след като премиерът Бойко Борисов предупреди за възможността средства от еврофондовете за кохезионна политика (пътища, ВиК инфраструктура, градоустройство, екология и др.) през настоящия програмен период да бъдат намалени за сметка на увеличението на бюджетите за отбрана на страните-членки на Европейския съюз.


В четвъртък в София пристига и латвийският еврокомисар Витенис Андриукайтис, който отговаря в ЕК за здравеопазването и безопасността на храните. Планирани са срещи с вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева, както й със здравния министър Петър Москов, с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Еврокомисарят ще присъства и на официалната церемония по подписването на Споразумението между България и Гърция за изграждането на интерконекторната газова връзка между двете страни.


Мигрантският натиск стана причина ЕК да отпусне допълнително 450 млн. евро за ваксинация на гражданите, които влизат в Европа и са от държави от Африка, Близкия Изток и Азия. В София европейският комисар по здравеопазване ще очаква да се запознае с плановете на българските власти за справяне с извънредни ситуации, които биха изискали и масова имунизация.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна