IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:39 | 16 декември 2015
Обновен: 10:00 | 19 април 2024

Правителството дава на концесия 15 плажа

Концесиите за плажовете в Несебър и Слънчев бряг ще бъдат развалени, ако концесионерите не изпълнят задълженията си

По материала работи: Юлиян Атанасов
Правителството дава на концесия 15 плажа

Правителството откри процедури за предоставянето на концесия на 15 морски плажа. Това са "Приморско - юг", "Бяла - Централен 5", "Градина - Централен", "Градина - Запад", "Лозенец", "Черноморец - юг", "Червенка", "Нестинарка", "Св. Влас - Централен", "Нов плаж - Св. Влас", "Св. Влас - Запад", Китен - Юг", "Росенец - Север", "Бургас - Централен", "Бургас - Север".

 

Плажовете се предлагат за 15-годишен срок на концесия. Този срок е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж, пише правителственият пресцентър. Процедурите са съобразени с Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Концесионерите ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на регионалното развитие и благоустройството и проведен от комисия, назначена от министър-председателя.

 

Размерът на минималното годишно концесионно плащане ще се определи съгласно приетата от кабинета методика. Определени са и съответни гаранции за участие в процедурите и са предложени банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите.

 

МС даде срок до 1 юни 2016г. концесионерите на морски плаж "Несебър – юг” – "Сироко" ЕООД, и концесионерът на плаж "Слънчев бряг - север" – "Сънивест" ООД да изпълнят определените в концесионните договори задължения. На тях и се предоставя последна възможност да приведат поставените преместваеми обекти и допълнителни търговски площи около заведенията за бързо хранене в съответствие със съгласуваната от министъра на регионалното развитие и благоустройството схема от ЗУЧК за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, включително допълнителни търговски площи на територията на морския плаж за летен сезон 2016 г.

 

Те трябва да извършат дължимите към датата на приемане на решението плащания по договора в пълен размер. След изчерпване на тази допълнителна възможност за доброволно изпълнение от страна на концесионера на това условие на концесията, ще се премине към крайния акт – прекратяване на договора. При неизпълнение на определените условия или при установяване на ново неизпълнение на концесионния договор, той ще се счита за прекратен, считано от 30 септември 2016 г.

 

След прекратяване на концесионния договор министърът на регионалното развитие и благоустройството ще предприеме действия за предоставяне на плажовете под наем или на концесия. През юли хотелите на южния плаж в Несебър пуснаха жалба до МРРБ и Министерството на туризма, заради начина по който са разположени чадърите и шезлонгите по плажа. Туристите се оплакваха, че липсва безплатна зона за свободно плажуване. 

 

Проверката на МРРБ, възложена от Върховната административна прокуратура, установи поне 363 нарушения при поддържане и управление на морските плажове от страна на концесионерите и наемателите на Черноморското крайбрежие. Дни след това регионалният министър Лиляна Павлова определи част от концесионерите и наемателите на плажовете като арогантни - ние ги санкционираме, те си плащат, но не отстраняват проблемите, посочи тя.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна