IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
19:51 | 16 декември 2015
Обновен: 13:26 | 19 март 2024

Ученически патрул – от дома към школото и обратно

Знаят ли децата ни как да пресичат в зимни условия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ученически патрул – от дома към школото и обратно

Астрономическата зима настъпва на 22 декември - след 6 дни, в 6 часа и 47 мин. сутринта. Но знаят ли децата как да пресичат в зимни условия и познават ли пътя и рисковете по него - от дома към училището и обратно?Предаването "ДНЕС" гостува в две столични училища - 139-то и 120-то, за да види какво знаят за пътната безопасност учениците там и как практически прилагат на пътя наученото в час. "Идеята за ученическите патрули се зароди още през 1995 година. Черпили сме опит от страни като Норвегия, Германия, Австралия, Франция и Финландия", разказа инж. Магдалина Дерменджиева, председател на клуб "Би-бит".

 

По думите й чрез игра най-лесно се учат правилата на движение. Така се вижда най-добре дали децата са усвоили правилата и как ги прилагат, когато са сами на пътя.  "За пресичането на пешеходна пътека има 6 стъпки, а се оказва, че и възрастните не ги знаят", коментира още Дерменджиева. По думите й децата научават правилата на теория, но се затрудняват да ги приложат на практика на улицата.

 

Учителката в подготвителна група в училището Дора Стоименова казва, че най-малките деца са най-уязвими.По време на урока за безопасност децата се учат къде се движат пешеходците и къде превозните средства, както и при какъв цвят на светофара е безопасно да се пресече.Малките деца се учат как да пресичат правилно и благодарение на училищните патрули. Това са групи от по-големи деца, които помагат на по-малките.

 

"Училищният патрул съществува от 2 години. Децата бяха в пети клас, когато за първи път проведохме практическо учение как се пресича безопасно, как трябва да помагат на по-малките си съученици", разказа Анелия Памукчиева, която е ръководител на ученически патрул."Опитваме се малките деца да пресичат правилно. Ако децата слушат, не е трудно", добави и командирът на патрула.

 

Седмокласниците са категорични, че малките често пресичат направилно."Много деца пресичат неправилно, защото не са научени. Аз им казвам, че първо колите трябва да спрат и тогава да преминат", допълни и момче от ученическия патрул.Учениците следят и за правилното паркиране на колите край училището. За съжаление често има нарушения и децата оставят листовки на неправилно спрелите водачи. Децата обаче споделят, че се случва да намират листовките си смачкани и изхвърлени.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна