IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
21:57 | 16 декември 2015
Обновен: 16:14 | 15 април 2024

От 2018 г. личните автомобили ще плащат винетка от 150 лева

В България ще има смесена система

По материала работи: Юлиян Атанасов
От 2018 г. личните автомобили ще плащат винетка от 150 лева

По препоръка на Световната банка се обсъжда въвеждането на тол такси в България от 2017 год. Това са такси, които се заплащат за изминат километър.

 

Тол таксата в България ще бъде въведена като действаща система през 2018 г. В България ще има смесена система. За личните автомобили ще се плаща винетка – годишната - 150 лева, седмична – 10 лева, а месечна – 25 лв. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Петър Мутафчиев – председател на Форума за Балкански транспорт и Инфраструктура.Всички товарни автомобили ще плащат тол такса на километър, като в автомагистралите тази тол такса ще бъде от порядъка на 20 стотинки на километър. Тя ще обхваща не само магистралите, но и първи, втори и трети клас пътна мрежа, което практически означава, че ще бъде върху цялата републиканска пътна мрежа. За другите класове ще се плащат други цени.

 

Председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов заяви:

Най-странното тука е, че се гледа една максимална събираемост при един разход на година откъм 250-270 милиона лева за организация на това нещо.

 

Коментари

Новини Варна