IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:20 | 27 декември 2015
Обновен: 04:57 | 26 април 2024

1400 души преминали през "Пирогов" в дните на Коледа

В болницата са спасили живота на 2 деца в тежко състояние

По материала работи: manager
1400 души преминали през "Пирогов" в дните на Коледа

Близо 1400 души са преминали през празничните дни около Коледа през УМБАЛСМ "Пирогов", като 200 от тях са хоспитализирани. Данните съобщи доц. д-р Христо Шивачев от болницата, който завежда отделение по детска гръдна хирургия.

290 от тези 1400 души са деца до 18-годишна възраст, посочи той.

Две деца са спасени по време на Коледните празници. Едното дете е пострадало в катастрофа при Гоце Делчев на 24 декември - момченце на пет години. То е с тежка травма, но е стабилизирано без оперативно лечение. Другото спасено дете е недоносено новородено момиченце, на три дни, с тегло 1500 гр. За първи път в България екипът на детска хирургия е извършил операция на толкова малък пациент. С безкръвна операция от гръдния кош на детето е извадена течност, поясни докторът. В момента детето е стабилно, захранено е и скоро се надяваме да го върнем на майката, каза доц. Шивачев. 

Като цяло от полунощ на Бъдни вечер до тази сутрин през болницата са преминали 1400 пациенти, от които в "Пирогов" са останали на лечение 200. Обичайно травматологичните кабинети са били най-натоварени за прегледи и хоспитализации. Очаква се броят на пациентите да се увеличи в близките дни, тъй като от днес ще започне връщането на хората в София, смята специалистът. 

Сред посетилите болницата има и такива, които са потърсили помощ, тъй като личните им лекари не вдигат телефоните си. Традиционно за празничните дни пациентите, на които са правени операции, са най-вече такива с хронични заболявания, които са забравили диетата си - жлъчка, панкреас, язвена болест и техните усложнения.

В Клиниката по токсикология са постъпили няколко пациенти в тежко състояние. Спасен е животът на 48-годишна жена, която почиствайки дома си е смесила белина с почистващ препарат. При такава комбинация се отделя хлор, който тя е вдишала. Докарана е в тежко състояние, но вече е стабилизирана. Все още лекарите в клиниката се борят за живота на 73-годишна жена, вдишала пушечни газове след пожар.

В кабинета по неврохирургия са преминали над 130 пациенти, предимно хора с наранявания след битови скандали и сбивания. Няма сериозно пострадали от тях, отчитат от "Пирогов".

dnes.bg

Коментари

Новини Варна