IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:30 | 30 декември 2015
Обновен: 12:15 | 3 май 2024

BG Експеримент: И бедни, и богати с пари на ръка

Кое е селото и колко ще получават е тайна

По материала работи: Юлиян Атанасов
BG Експеримент: И бедни, и богати с пари на ръка

Утрехт, Холандия. Това е градът, чиито граждани месечно получават 890 евро под формата на помощи за малка група жители, без значение работят ли или не.Оказва се, че и в едно българско село стотици хора ще се наслаждават на същите привилегии, но от 2017-а. Около 500 човека, всеки жител на селото, ще получава гарантиран месечен доход.Това е експеримент, подготвян от група икономисти. Става въпрос за така наречения базов доход и идеята е да се надмогне бедността и да се насръчи потреблението.От КТ "Подкрепа" са изчислили, че издръжката на човек у нас е около 500 лева на месец, следователно и базовият доход би трябвало да бъде около тази сума. А пък гарантираният доход ще стимулира хората да работят, защото това още повече ще повиши жизненият им стандарт.

 

Семейството на Евгения, Владимир и синът им Дани приветства подобна идея. Те чакат Нова година с нетърпение, защото Дани ще мине през съседите да ги сурвака.Те живеят с една инвалидна пенсия и една минимална заплата, разказва Нова телевизия. Дани не ходи на детска градина, защото майка му се страхува от болестите и разходите за лекарства.Семейството посреща идеята за безусловен базов доход с ентусиазъм. Евгения дори казва, че е готова да помогне и на други, стига и на нея да ѝ се помогне. Била събрала детски дрешки за дарения, макар че средствата в семейството са оскъдни.

 

Те обаче имат реален шанс да заживеят в условията на безусловен доход. Живеят в Мало Бучино с още около 500 души. Колко обаче ще получават късметлиите от все още неизвестното българско село се изчислява тепърва.От съюза на икономистите в България обясняват, че дори в условията на експеримент като този трябва да се ръководим от линията на бедност, издръжки и социални помощи. Инициаторите разчитат донори да финансират идеята.Във Финландия въпросът е решен с държавна подкрепа. Правителството е отделило 20 млрд. евро за 100 000 бедни жители, всеки от които ще взима около €800 на месец.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна