IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:43 | 31 декември 2015
Обновен: 23:03 | 26 април 2024

Патриарх Кирил ще посети България през февруари

Той трябва да участва в тържествата по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев

По материала работи: Борис Проданов
Двамата патриарси в Даниловския манастир в Москва през 2013 г. Снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети България през февруари 2016 г. Това ще бъде второто посещение на водача на Руската православна църква в България. Първото беше в края на април 2012 г., когато той посети София и Пловдив. Патриарх Кирил трябва да участва в тържествата по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който е служил в руската църква "Свети Николай Чудотворец" в София.

 

Серафим Соболев е един от най-обичаните и тачени руски духовници, които са развивали дейност извън Русия. Митрополит Иларион, който е смятан за външен министър на РПЦ, заяви пред БНР, че главата на българската православна църква патриарх Неофит вече е изпратил писмо, в което се отбелязва, че актът на канонизирането и обявяването на светия на Серафим Соболев се „очаква от цялата ни църква и всички вярващи. Той отдавна се е превърнал в обект на всенародна почит и любов“. Патриарх Кирил ще пристигне тогава, както се казва, на мирна визита у нас, за да вземе участие по този повод.


БГНЕС

Коментари

Новини Варна